.st0{fill:#FFFFFF;}

פותחים עוסק מורשה

עוסק מורשה – מדריך המלא (מעודכן לשנת 2023) 

 09/05/2023

סבטלנה מיש - יועץ מס ומנהלת חשבונות

עוסק מורשה היא אחת הדרכים הנפוצות ביותר לרישום עסק ברשויות המס בארץ. על מנת לנהל פעילות עסקית במדינת ישראל, קיימת חובה לדווח לרשויות המס על הרווחים ולשלם מיסים בהתאם.

על מנת לחשב נכון את גובה המיסים יש לבחור את סוג הרישום המתאים ביותר לעסק מסוים. ישנם מספר סוגי עסקים ברשויות המס, לכל סוג מאפיינים ומטרות משלו:

4 סוגי רישום העסקים הנפוצים והפופולריים בישראל:

1. עוסק פטור - אפשרות רישום עוסק פטור היא הפשוטה ביותר ומתאימה לעסק קטן מאוד עם תקרת מחזור בסכום 107,692 ₪ (נכון לשנת 2023)

2. עוסק מורשה - זהו השלב הבא אחרי עוסק פטור ועל כך ארחיב במדריך הזה

3. חברה בע''מ (חברה בערבון מוגבל, LTD).

4. עמותה - ארגון ללא מטרת רווח.

סוגי הרישום השונים מתאימים לסוגים מגוונים של עסקים בעלי רמות מחזור ורווח שונים. חלק מהסוגים מתאימים רק לעסקים קטנים (כגון עוסק מורשה ועוסק פטור), אחרים לחברות גדולות יותר (חברה בע"מ).

הרעיון המרכזי הוא שככל שמחזור העסק גדול יותר, כך עליו להגיש דיווח קפדני יותר לרשויות המס.

מה ההבדל בין עוסק פטור לעוסק מורשה? במה לבחור?

עבור עסקים קטנים וזעירים הבחירה היא לרוב בין שתי אפשרויות - בין עוסק מורשה לבין עוסק פטור. ההבדל העיקרי בין עוסק מורשה לפטור הוא בכך שעוסק פטור אינו משלם מע''מ (ולכן אינו גובה אותו מלקוחותיו) לסוגים מסוימים של עסקים זה יכול להיות יתרון גדול. 

להלן טבלה קצרה המספרת על כל ההבדלים והיתרונות של עוסק מורשה מול עוסק פטור:


עוסק פטור

עוסק מורשה

תשלום מע''מ

לא משלם ולא גובה מלקוחות

משלם וגובה מכל לקוח בארץ

מס הכנסה

תנאי התשלום זהים

תנאי התשלום זהים

ביטוח לאומי

תנאי התשלום זהים

תנאי התשלום זהים

חשבונאות

פשוטה וקלה יותר

מורכבת יותר

דיווח

דו''ח שנתי

דו''ח חודשי או דו חודשי + שנתי

עלות רואה חשבון

זולה יותר (החל מ-200 ש"ח כולל דו''ח שנתי)

גבוהה יותר (מ-400 ש"ח כולל דו''ח שנתי)

החזר מע"מ על הוצאות העסק

לא מקבל

מקבל

הגבלת מחזור שנתי

107,692 שקלים בשנה

2,000,000+ שקלים שונה (לסוגים שונים של עסקים הסכום ישתנה)

אילו תחומי עיסוק יכולים להיות?

למעט אלה שנדרשים להירשם בתור עוסק מורשה מהשקל הראשון

כל תחום עיסוק

העסקת עובדים

יכול להעסיק עובדים

יכול להעסיק עובדים

איך זה נראה בעיני שותפים עסקיים

כמו עסק זעיר

עסק יותר רציני


מה זה עוסק מורשה?

עוסק מורשה היא צורת רישום ברשויות המס, המיועדת לעסקים קטנים שמחזור המכירות שלהם עולה על סכום של 107,692 שקלים (נכון לשנת 2023) או לעסק שתחום העיסוק שלו אינו מאפשר רישום כעוסק פטור, למרות שהמחזור נמוך מהרמה המקסימלית.

מערכת הדיווח והנהלת החשבונות של עוסק מורשה מורכבת יותר מזו של עוסק פטור, אך היא פשוטה יותר בהשוואה להנהלת חשבונות של חברה בע"מ.

עוסק מורשה נדרש להגיש דיווח לרשויות המס מדי חודש או אחת לחודשיים, בהתאם למחזור. אם המחזור השנתי עולה על 1,502,000 שקלים, לרוב נדרש מעבר לדיווח חד חודשי. כמו כן, יהיה עליו להגיש גם דו''ח שנתי מסכם בנוסף לדוחות שוטפים.

החיסרון העיקרי מול עוסק פטור הוא בכך שעוסק מורשה חייב לכלול במחירים את המע"מ, אך זהו גם יתרון, מכיוון שאת המע״מ הוא מקבל בחזרה בקיזוז הקניות וההוצאות של העסק עליהם הוא מביא אסמכתא (עוסק פטור ממע''מ ואינו מזדכה עליו בחזרה מההוצאות)


מה זה מע''מ?

מע״מ הוא מס המוטל על כל קניה המתבצעת בישראל. בכל קנייה בחנות ניתן לראות על גבי החשבונית שורה עם כותרת מע''מ, בגובה של 17% מסכום הקנייה (נכון לשנת 2023. אחוז המס משתנה לעיתים, לפי החלטת משרד האוצר).

מה זה המס הזה?

מע"מ - קיצור של מס ערך מוסף - הוא מס המוטל כמעט על כל הסחורות והשירותים, למעט חריגים (עליהם נדבר בהמשך.) למעשה, מדובר במס שמשולם תמיד על ידי הצרכן הסופי, כלומר על ידינו כשאנחנו קונים משהו: בסופר - אנחנו משלמים בקופה את עלות הסחורה כולל מע''מ, כשאנחנו קונים רכב חדש - אנו משלמים את הסכום עם מע''מ, אם קונים מחשב - אנחנו משלמים את המס הזה שוב וכך על כל מוצר (כאמור, למעט חריגים כמו פירות וירקות)

הצרכן משלם בכל עסק בו הוא מבצע קניה תוספת של 17% מעלות הסחורה או השירותים ובעלי העסק מעבירים את האחוזים האלה לקופת המדינה.

כשאני מסבירה זאת ללקוחותי, נשאלת לא פעם את השאלה: ״איך זה? הרי בעסק כשאני קונה סחורה למכירה מספק, קונה ציוד או שירותים זה כולל מע''מ. ואת אומרת שזה מס של הצרכן הסופי, אז למה אני משלם אותו כבעל עסק?״

אסביר את המשמעות של הדבר:

כשרוכשים משהו לעסק משלמים מע''מ, ממש כמו כל צרכן שאינו בעל עסק. כאשר עסק מוכר סחורות או שירותים ללקוחותיו, הוא מקבל מהם את התשלום בתוספת מע''מ. המע״מ ששולם על ידי העסק והמע״מ שהתקבל מהלקוחות מקוזז - למה הכוונה? 

מהמס שקיבל העסק מלקוחות מקוזז המע''מ שהוא הוציא. ומה שנותר לשלם לרשויות המס זה רק את ההפרש. לפיכך, מע''מ שהוצא ברכישת ציוד או סחורה מוחזר חזרה לעסק.

בנוסף, ניתן לקבל החזר מע''מ על הוצאות שהוציא העסק. אם סכום המע״מ ששולם גבוה יותר מאשר סכום המע''מ שהתקבל בגין שירות או סחורה שנמכרה. לדוגמה: בעת הפתיחה כשעסק עוד לא צבר כמות לקוחות גדולה או בעת השקעה גדולה בסחורה או ציוד ייתכן מאד החזר מע״מ.

אילו עסקאות פטורות ממע''מ?

לא כל העסקאות חייבות במע''מ וחשוב לדעת שישנם יוצאים מן הכלל.

עוסק פטור אינו מתקזז במע''מ: הוא אינו גובה את זה מהלקוחות ולפיכך אינו מעביר את זה למדינה. בשמו "פטור" הכוונה היא פטור ממע''מ (אבל לא פטור ממיסים אחרים). סוג זה של צורת רישום עסק מתאים לסוגים מסוימים של תחומי עיסוק אך לא לכל תחומי העיסוק.

כמו כן, ישנן עסקאות הפטורות ממע"מ, למשל השכרת נדל"ן למגורים (קיימת רשימה של סוגי עסקאות מסוג זה)

בעסקאות בהן הלקוח (לא אזרח ישראלי) נמצא בחו"ל, והעסק נמצא בישראל, גם מע''מ לא תמיד משולם, או במקרה של שירותי הסעה לתיירים מחו"ל.

ישנם ניואנסים רבים בנושא תשלום המע״מ עבור סוגי עסקים ספציפיים, את הניואנסים ניתן ללמוד מרואה החשבון או יועץ המס במהלך פתיחת העסק שלך.

אילו תחומי עיסוק יכולים להיפתח רק כעוסק מורשה (או חברת בע''מ)?

ישנה רשימת תחומי פעילות שניתן לרשום אותם רק כעוסק מורשה ולא ניתן לפתוח אותם כעוסק פטור, גם אם המחזור השנתי הוא בגבולות המותרים לעוסק פטור.

זה כולל אנשים העוסקים במקצועות חופשיים רבים, כגון: אדריכל, טכנאי שיניים, יועץ מס, וטרינר, שמאי, רופא, פסיכולוג, עורך דין, יועץ עסקי, מתווך ומקצועות נוספים.

כלומר, למקצועות אלה האפשרות היחידה היא רישום כעסק מורשה או חברת בע''מ.

את הרשימה המלאה של מקצועות שיכולים להיות עוסק מורשה בלבד (ואינם יכולים להיות עוסק פטור) ניתן למצוא בתקנה מספר 6 א׳ (2) לתקנות מס ערך מוסף. לפני פתיחת עסק, מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון או יועץ מס לגבי צורת הרישום הטובה ביותר עבורך. בחירה שגויה תמיד כרוכה בעלויות נוספות של כסף, זמן ועוגמת נפש.


עוסק מורשה מיסים. כיצד מחשבים מיסוי עוסק מורשה?

כדי להבין מה גובה המיסים שתשלמו כעוסק מורשה, בואו נסתכל קודם על אופן חישוב המסים.

השאלה הראשונה היא מהיכן המיסים מחושבים? מהמחזור העסקי או ממשהו אחר?

ההסבר הוא פשוט: העיקרון הכי חשוב במיסוי הוא, שהמיסים מחושבים רק מהרווח ולא מהמחזור. כלומר, תיאורטית, המחזור של העסק יכול להיות גדול, אבל אם העסק לא הרוויח כלום וההוצאות שלו זהות להכנסות או אפילו גדולות יותר, אז הוא לא ישלם מיסים.

מהו מחזור עסקי?

מחזור הוא כל הכסף שהעסק קיבל מהלקוחות על ידי מכירת סחורות או שירותים. לצורך חישוב הרווח של עסק, ההוצאות המוכרות לסוג העסק שלך (גם ללא מע"מ) מופחתות מהמחזור (ללא מע"מ), כך שיש לנו סכום בסיס לחישוב מיסים.

מחזור עסקי - הוצאות = רווח.

דוגמה: המחזור העסקי (מה שהתקבל מהלקוחות) היה 50,000 ש"ח מינוס הוצאות מוכרות (מה שיצא כדי לייצר הכנסה) 35,000 ש"ח = אז הרווח העסקי הוא 15,000 ש״ח (המסים יחושבו מהסכום הזה).

על המע''מ כבר דיברנו קודם, הוא מחושב קצת אחרת.


מהן הוצאות מוכרות לעוסק מורשה?

מהן הוצאות העסק?

הבנו שכדי לחשב את הרווח, מנכים הוצאות מוכרות מהמחזור העסקי, אבל אילו הוצאות מוכרות כהוצאות עוסק מורשה?

התשובה היא פשוטה, כמו לכל סוג אחר של עסק: הוצאות מוכרות לעוסק מורשה אלה הוצאות עבור פיתוח ותפעול העסק. ישנן הוצאות כלליות שיוכרו לכל עסק כגון:

  • עלויות פרסום וגיוס לקוחות
  • הוצאות רואה חשבון
  • עלויות ייעוץ עם עורכי דין
  • הוצאות רכישת ציוד וחומרים מתכלים
  • הוצאות עבור השתלמויות והכשרה מקצועית
  • הוצאות השכרת מקום לעסק (ואם העסק עובד "מהבית", אז ניתן להכיר גם בחלק מהוצאות הבית)
  • הוצאות שכר לעובדים

ישנן גם עלויות ספציפיות לסוגים שונים של עסקים, לדוגמא: עבור מטפל בעיסוי תוכר עלות שמנים ומגבות, ועבור סוג אחר של עסקים ההוצאות כאלה לא יחשבו כמוכרות.

על מנת שההוצאה תוכר, יש להוכיח אותה באחד משני סוגי מסמכי הוצאה: חשבונית או קבלה, כאשר משלמים עבור שירות של עוסק פטור שאינו מוציא חשבוניות מס לפי חוק. במסמך צריכים להופיע פרטיך: שם העסק שלך או שם ושם המשפחה של הבעלים.

ללא מסמך תומך, ההוצאה לא תוכר ולא ניתן יהיה לקזז את המע״מ. הקפידו לוודא שהספקים שלכם לא ישכחו להפיק עבורכם חשבונית מס (או קבלה במקרה של עוסק פטור). כמובן שיש צורך להעביר את המסמכים האלה לרואה החשבון בסוף כל חודש (או חודשיים) האחריות על מסירת מסמכים למנהל חשבונות היא תמיד על בעל העסק.

יש ספרות מקצועית רבה על הכרה או אי הכרה בהוצאות (המתעדכנת כל הזמן), ולכן יש תתי סוגים שונים של הוצאות, למשל: הוצאות מוכרות חלקית, מעורבות, הוניות, וכולן משפיעות על הרווח בדרכים שונות. על כל זה, במידת הצורך, יספר לך רואה החשבון שלך.

עד עכשיו עסקנו בסכום שממנו מחושבים מיסים ובהוצאות מוכרות לעוסק מורשה. כעת ננסה להבין אילו מיסים משלם בעלים של עוסק מורשה.


אילו מיסים משלם עוסק מורשה?

בישראל קיימות 3 רשויות מס עיקריות, וכל אחת מהן היא בעלת עניין ברווח ובמחזור העסק שלך:

1. עוסק מורשה מע''מ - מחלקת מס ערך מוסף. נכון לשנת 2023 מס זה שווה ל-17% מסכום העסקה ויש לגבות אותו בכל עסקה כאשר הלקוח מישראל.

המע''מ משולם אחת לחודשיים או אחת לחודש, בהתאם למחזור העסק. מסכום המע״מ שהעסק קיבל מלקוחותיו, מנוכה מע"מ ששילמת לספקים שלך (הוצאות מע"מ) וסכום זה מועבר לרשות המיסים למחלקת מע"מ. על המע''מ כבר דיברנו קודם.

2.  עוסק מורשה מס הכנסה - ישראל משתמשת במערכת מס הכנסה פרוגרסיבית - כלומר, ככל שהעסק מרוויח יותר, כך הוא ישלם מס גבוה יותר. המס מחושב לפי מדרגות מס המוגדרות על ידי רשויות המס.

כאשר לעסק יש רווחים נמוכים, סביר מאוד שהוא לא יצטרך לשלם מס, זה תלוי גם בנקודות הזיכוי של בעל העסק.

כמה מס הכנסה משלם עוסק מורשה?

עוסק מורשה מדרגות מס ( חודשי)

רווח עד 6,790 ₪

10%

₪ 6,791- 9,730

14%

₪ 9,731- 15,620 

20%

 ₪ 15,621- 21,710

31%

₪ 21,711- 45,180 

35%

₪ 45,181- 58,190 

47%

58,191 ₪ ויותר

50%

דוגמת לחישוב מס הכנסה עבור עוסק מורשה

  1. הרווח החודשי של העסק (אחרי הוצאות) הוא 15,000 ₪. נחשב ממנו מס הכנסה.
  2. המס על סכום של עד 6790 ₪ יהיה 10% (מדרגת מס ראשונה) 679 ₪.
  3. המס מ-6791 ₪ ועד 9730 (מדרגה השנייה) כלומר מסכום של 2,939 שקלים, יהיה 14%, זאת אומרת 411 ₪
  4. המס מסכום של מ 9731 ועד 15,000 אלף (מדרגת מס שלישית),  זאת אומרת מ 5,269 שקלים. יעמוד על 20%, וזה שווה ל 1054 שקלים.
  5. כשמחברים הכל ביחד - יוצא לנו 2,144 ש"ח מס הכנסה מ-15,000 ש"ח

שימו לב!!! במקרים רבים גובה מס ההכנסה הוא נמוך יותר משום שקיימות הנחות במס הכנסה הנקראות "נקודות זיכוי", נקודות זיכוי ניתנות לאוכלוסיות מסוימות במקרים מסוימים. כלומר, בפועל רוב הסיכויים שתשלמו פחות מס הכנסה.

הנחות מס נוספות ניתן לקבל במקרה שעוברים לגור באזור פיתוח - אזור המוגדר על ידי המדינה בין היתר כמקום שניתן לקבל בו הטבות מס.

עוסק מורשה ביטוח לאומי

מס זה כולל גם את מס הביטוח הלאומי וגם את מס הבריאות. זו הרשות היחידה מתוך שלוש הרשויות שלא רק לוקחת, אלא גם נותנת משהו בתמורה.

כך למשל, במקרה של פגיעה בעבודה המוכרת כתאונת עבודה, הביטוח הלאומי ישלם פיצויים, לעיתים די משמעותיים (בהתאם לגובה הרווח). המס הזה הוא פרוגרסיבי גם כן ומחושב בהתאם לגובה הרווח, יש לו רק 2 מדרגות.

במשרדנו הייתה דוגמה מובהקת לכך, לקוח שלנו, נקלע לתאונת דרכים שאירעה במהלך נסיעה לעבודה. הביטוח הלאומי הכיר בתאונה של הלקוח כתאונת עבודה. מאחר והפגיעה הייתה קשה מאוד והלקוח שלנו איבד את כושר העבודה, הוא קיבל קצבה די גבוהה לכל החיים. בין היתר בשל מאמציו של עורך הדין, וגם בשל העובדה שהתשלום אותו העביר בכל חודש לביטוח הלאומי היה גבוה. שימו לב! לעיתים בעלי עסקים בוחרים לשלם פחות לביטוח לאומי מתוך שיקולי תקציב ואז במידה של תאונת עבודה, הם יקבלו על פי מה ששולם (כלומר פחות).

מדרגות של ביטוח לאומי לבעל עוסק מורשה


מחלק ההכנסה שעד 60% מהשכר הממוצע 7,122 ש"ח - (שיעור מופחת)

מחלק ההכנסה שמעל 60% מהשכר הממוצע ועד ההכנסה המרבית החייבת בדמי ביטוח 47,465 ש"ח - (שיעור מלא)

דמי ביטוח לאומי

2.87%

12.83%

דמי ביטוח בריאות

3.1%

5%

סך הכל

5.97%

17.83%

שימו לב! ביטוח לאומי אינו מעניק הנחות כמו במס ההכנסה.

מה זה מקדמות מס?

חשוב להבין שאת התשלומים למס ההכנסה והביטוח הלאומי משלמים לפי שיטת המקדמות. במהלך השנה הקלנדרית משולם אחוז מס שנקבע מראש על פי הרווחים (בדרך כלל על פי מחזור השנה הקודמת.) לאחר תום השנה מוגש דו״ח שנתי ובמידת הצורך, חלק מהסכום מוחזר - אם העסק הרוויח פחות מהצפוי. אם עסק עבד טוב יותר מהצפוי אז בעל העסק יצטרך לשלם את היתרה של המס.

מיסוי של עוסק מורשה

טבלה לחישוב מסים משוערים (הטבלה עדכנית לשנת 2023)

רווחים לפני מיסוי

מס הכנסה

ביטוח לאומי

סך הכל מיסים

מיסים ב % 

רווח אחרי מיסוי

4000 

235 

235 

6%

3765 

5000 

294 

294 

6%

4706 

6000

71 

353 

424 

7%

5576 

7000 

180 

411 

591 

8%

6409 

8000 

320 

554 

874 

11%

7126 

10000 

616 

888 

1504 

15%

8496 

12000 

1016 

1223 

2239 

19%

9761 

15000 

1616 

1724 

3340 

22%

11660 

18000 

2478 

2226 

4704 

26%

13296 

20000 

3098 

2560 

5685 

28%

14342 

25000 

4779 

3396 

8175 

33%

16825 

30000 

6529 

4231 

10760 

36%

19240 

40000 

10029 

5903 

15932 

40%

24068 

אילו דיווחים חייב להגיש עוסק מורשה לרשויות המס?

  • דיווח למע״מ - אחת לחודשיים או אחת לחודש (תלוי במחזור העסק)
  • מקדמות למס הכנסה - אחת לחודשיים או אחת לחודש (בהתאם למחזור) 
  • דוחות חודשיים לביטוח לאומי ומס הכנסה - מהמעסיק, במידה ויש עובדים.
  • דו"ח שנתי מסכם למס הכנסה
  • הצהרת הון לפי דרישה של מס הכנסה - אחת ל 3 עד 8 שנים (בדרך כלל הצהרה נדרשת לא יותר מפעם ב4-5 שנים)


מה יקרה אם עוסק מורשה לא מגיש דוחות או לא משלם מיסים בזמן?

רשויות המס אינן רואות בעין יפה איחורים בהגשת דוחות ואיחור בתשלומים. עסקים שמתעכבים בתשלומים ישאו בקנסות ובהצמדת החוב למדד. לעיתים אף ינקטו סנקציות נוספות כמו עיקול חשבון הבנק, עיקול הרכב או המשכורת.

הנה דוגמה כדי להבהיר יותר את הנושא:

בעל עסק שלא הרוויח ובהתאם לא היה צריך לשלם מיסים לא הגיש דו״ח שנתי. הוא חשב שאם הוא אינו צריך לשלם מיסים, אז הוא יוכל גם להתעכב עם הדו"ח שנתי. זו הייתה טעות מכיוון שבמס ההכנסה חשבו אחרת. בגין איחור בהגשת הדו"ח בעל העסק קיבל קנס בסך 5,670 שקלים.

ישנם גם מקרים שבהם ביטוח לאומי מעקל מהר מאוד את כל חשבונות הבנק של בעל העסק אפילו בגין חוב קטן. מה שעלול לקרות הוא שבעל עסק יגיע למשל לתחנת דלק וכרטיס האשראי שלו פתאום לא יעבוד כי בביטוח לאומי החליטו להטיל עיקול על כל חזבונות הבנק שלו וביניהם כרטיסי האשראי עד להסדרת התשלום. 

מס ערך מוסף מחמיר גם הוא בנושא זה ומטיל קנסות מיידיים על איחור בהגשת דוחות ואיחורים בתשלום.

לכן, אני ממליצה לשלם מיסים ולהגיש דוחות בזמן, זה הרבה יותר זול וגם חוסך זמן ועוגמת נפש.

הערה חשובה!

 אם איחרת בתשלום כדאי שתבדוק האם הייתה לך סיבה מוצדקת לאיחור בהגשת הדו''ח או בתשלום המיסים: האם מישהו במשפחה חלה במחלה קשה או נפטר, האם אירעה תאונה, או שהייתה סיבה מוצדקת אחרת. במקרה שכזה ניתן לבקש לבטל את הקנסות. לא פעם, רשויות המס מתייחסות לכך בהבנה ובאות לקראת המבקש ואפילו אם הם לא מבטלים את הקנס, במקרים רבים מפחיתים אותו משמעותית.

איך לשלם פחות מיסים בעוסק מורשה? הכנות לקראת סוף שנה

איך פותחים עוסק מורשה?

פתיחת עוסק מורשה - 5 שלבים חשובים

כפי שכתבתי למעלה, בישראל קיימות שלוש רשויות מס עיקריות. פתיחת תיק עוסק מורשה תעשה בכל אחת מהם בנפרד. להלן תהליך פתיחת עוסק מורשה:  

  1. הצעד הראשון לפני פתיחת עסק הוא להתייעץ עם רואה חשבון או יועץ מס מנוסה שיעזור לך לבחור את צורת רישום העסק המתאימה ביותר למצבך.
  2. פתיחת תיק במע''מ (מס ערך מוסף).
  3. פתיחה תיק בביטוח הלאומי 
  4. פתיחת עוסק מורשה מס הכנסה
  5. מתחילים לעבוד בהתאם לדרישות רשויות המס, מגישים דוחות ומתחילים לשלם מקדמות מס.

שימו לב: אם אתם פותחים עסק בחודשים האחרונים של שנה, חשבו על האפשרות לדחות את הפתיחה ולפתוח בשנת המס החדשה. מיכוון שאם העסק עבד אפילו יום אחד בשנה, תצטרכו להכין ולהגיש דו"ח שנתי, שיגרור עלויות נוספות.


כמה שאלות נפוצות על פתיחה וניהול עוסק מורשה

האם אפשר לפתוח עוסק מורשה ולעבור ממנו לעוסק פטור?

קל יחסית לעבור מעוסק פטור לעוסק מורשה - למעבר כזה מספיק לחרוג מהמחזור המקסימלי השנתי של עוסק פטור. לעבור מעוסק מורשה לעוסק פטור זה הרבה יותר קשה, לוקח כשנתיים להראות שמחזור מתחת למקסימום המותר לעוסק פטור כדי שמעבר כזה יאושר ברשויות המס. 

האם עסק מורשה יכולה להעסיק עובדים?

כן, כמובן. עוסק מורשה וגם עוסק פטור יכולים להעסיק עובדים.


ניהול חשבונות עוסק מורשה בצורה עצמאית או באמצעות רואה חשבון או יועץ מס -  יתרונות וחסרונות

לעתים קרובות אנשי עסקים בתחילת דרכם מבקשים לחסוך כסף וזה מובן, ההכנסות עדיין נמוכות (או שהן עדיין לא קיימות בכלל), ועל ההוצאות כבר צריך לשלם.

במסגרת הניסיון לחסוך, בעלי עסקים מחליטים לעשות את הנהלת החשבונות בעצמם על פי אינטואיציה, הנחיות מהאינטרנט או בעזרת עצות של חברים, דבר המותר על פי חוק.

אולם, אם עבור עוסק פטור זו משימה פשוטה, אז עבור עוסק מורשה הסיכון לטעות הוא הרבה יותר גבוה וכך גם המחיר שישולם בגין טעויות שונות. למעשה כמעט ולא ראיתי בעלים של עוסק מורשה שניהלו את החשבונות של העסק שלהם לבד.

בניהול חשבונות עבור עוסק מורשה בצורה עצמאית יש יתרון אחד קטן - חיסכון בכסף. אולם לצד זה ישנם לא מעט חסרונות גדולים.

מהם החסרונות של ניהול הנהלת חשבונות באופן עצמאי עבור עוסק מורשה?

  1. טעויות אפשריות במהלך העבודה שיובילו להוצאות גדולות בהמשך: הטעות הראשונה היא בבחירת סוג העסק. כפי שכבר כתבתי, לא כל עסק כדאי לפתוח כעוסק מורשה ולהיפך, לא כל עסק יכול להיות עוסק פטור.
  2. בזבוז זמן יקר. בנוסף לביצוע עבודתו העיקרית,בעל עסק מתחיל יצטרך ללמוד את הכללים וחוקי מיסוי ודיווח (שהם די מורכבים ומשתנים כל הזמן) במקום להתמקד בעבודה העיקרית שלו - להגדיל את הרווחיות של העסק.
  3. הפרות חוקים. הפרת חוקי המס גם מתוך חוסר ידיעה כמו למשל הגשת דו"ח שגוי, איחור או מילוי שגוי בספרי הנהלת החשבונות, עלולים לגרום לקנסות כספיים גדולים מאוד (גבוהים פי כמה מכל העלויות השנתיות של רואה חשבון טוב). בנוסף, החקיקה לא עומדת במקום ומשתנה כל הזמן, מה שמצריך התעדכנות מתמדת.
  4. אין ממי לקבל ייעוץ בעת הצורך. כאשר הנהלת החשבונות מתנהלת באופן עצמאי, אין עם מי להתייעץ במידת הצורך למשל, במקרה של ביקורת מס או כל שאלה אחרת.


מהי עלות שירות רואה חשבון לעוסק מורשה?

מחיר השירות של יועץ מס או רואה חשבון לעוסק מורשה יכולים להשתנות בהתאם להיקף העבודה (לדוגמה: לפי מספר עובדים, מחזור עסקי ועוד). את מחירי פתיחת תיק עוסק מורשה והנהלת חשבונות שוטפת ניתן למצוא בעמוד הזה: שירותי הנהלת חשבונות


Skip to content
Powered by ProofFactor - Social Proof Notifications